”To know that a person is in some sense ’religious’ is not as important as to know the role religion plays in the economy of his life” (Allport & Ross, 1967)
Diverse
Gwyneth, Greta & påve Franciskus

Watkins bokhandel i London har kommit med sin årliga 100-i-topp över ”spiritually influential living people”.
Psykoanalys och andlighet på ABF

[F]or Freud ateism was normative; the mature person was ipso facto an atheist. […] So convinced was he, on these grounds, of the falsity of religion, that he failed to notice that just as there can be a psychoanalysis of belief, so there can be a psychoanalysis of unbelief. Just as there are neurotic reasons for believing in God, so there are neurotic reasons for refusing belief.
(James W Jones, 1991)
Första evenemanget i vårens ”Från Vaggan till graven”. Arrangör: Svenska psykoanalytiska föreningen. Plats: ABF-huset, Sveavägen, Stockholm, den 15:e februari.
Biljetter går att förköpa här:
https://billetto.se/e/vaggan-till-graven-psykoanalys-och-andlighet-biljetter-794082
Droger vs terapi

Ketamine clinics are booming across the US. According to psychedelic fund PsyMed, there were around 20 ketamine clinics in 2019. By the end of last year, there were reportedly over 600 independent ketamine clinics, as well as chains like Mindbloom, Field Trip and Delic with multiple clinics and home delivery services. Since the pandemic began, ketamine start-ups have reported rapid growth: in 2022, Field Trip reported 200% yearly growth, Mindbloom reported 420% employee growth, and Delic says its net assets grew 500% in a year. Profits from ketamine grew from $8.3 million in 2017 to $185 million in 2022… […]
Ketamine companies are riding the wave of psychedelic hype. There’s so much excitement about psilocybin therapy, but it’s been slow to get FDA approval. Meanwhile, people are desperate for relief from mental and physical health problems, and investors are impatient for returns. Ketamine already has FDA approval as an anaesthetic. Any US medical provider can apparently offer it off-label for whatever condition they want, from depression and anxiety to OCD and eating disorders, to alcoholism, drug addiction, schizophrenia, bipolar disorder, self-esteem issues, self-actualization…you name it!
https://ecstaticintegration.substack.com/p/ketamine-the-psychedelic-renaissance
Neo-New age?

De som är födda från 1988 och framåt vill lära sig allt jag kan. De har dammat av en väldig massa 80-talskunskap som känns lite förvånande för mig. De återupptäcker sådant som reikihealing, massa yonisnack och olika terapiformer som vi andra har rört oss förbi.
[…]
– Ni [journalisten är visst född på åttitalet] har ju missat hela första vågen, den var på 1980-talet. Så nu när 80-talisterna blivit stora vill de bli som jag, haha!”
Så citeras astrologen Margareta Hedin i läsvärd en text av Björn Barr (SvD 2022-12-31).
https://www.svd.se/a/8JG2nG/horoskop-2023-astrologen-om-stora-forandringen
Innan dess fastnar jag vid något artikelförfattaren påstår redan i början av texten: ”I takt med att nyandligheten vinner mark”… Har läst den uppfattningen uttryckas i någon annan dagstidning nyligen, minns inte var. Stämmer det? Knappt så jag tänkt tanken själv, fastän jag är intresserad av fenomenet och tankevärldarna.
”New age” som ett slags friare, mindre strukturerad andlighet än kyrkan, den är det inte många som vill kännas vid längre. I min egen generation åtminstone. Påminns om en intervjustudie jag gjorde för drygt tio år sedan, med ett dussin personer som omfattade typiskt ”newage-iga” föreställningar. Det var ingen av dem som ville associeras med det begreppet.
Men kanske har hon en poäng, astrologen, att det nu liksom gått varvet runt?
[D]et dynamiska Café Pan. Ett gigantiskt new age tempel i Götgatsbacken. Centret växte till att bli ett färgsprakande forum för allt inom alternativvärlden. Där framträdde den tidens stora inhemska och internationella andliga lärare för att predika sina budskap. Café Pan var den självklara kyrkan för den nya tidens budskap. Föredragen avlöste varandra, ibland kunde tre pågå samma kväll.
Det är Tomas Frankell, en av grundarna (och min arbetsgivare, en av dem, under några viktiga år) som beskriver stället så, i en text som gick att googla fram. Och det är det ingen överdrift. PAN var ett fantastiskt dynamiskt ställe.
http://www.devanews.com/hem/devas_30_arsjubileum.php
På bilden står jag framför porten där i Götgatsbacken, – 87 kanske? Om hon har rätt, Hedin, så var man då alltså del av en första våg, som nu följs av en andra. Precis som med mode, teve-serier, osv. Att det kan vara gångbart, kännas fräscht igen.
(Samtidigt är det svårt tänka sig att en sådan samlingsplats som PAN skulle kunna uppstå igen och dra folk. Varför? Om intresset nu är så stort för ungefär desamma saker som då?)
När Harry mötte Diana
Prins Harry i nya boken ”The Spare” (DN). Om hur han besökte ett medium & vad han fick veta. Och nyligen var det väl regissören Hallström som uppgav han haft kontakt med Hilma af Klints ande? Är ju intressant det där. På så många vis. Om sådan kontakt är möjlig över huvud taget, så klart. För att folk lever vidare. Men lika mycket, eller nästan mer, tycker jag, att fundera över, hur det faktiskt är en så accepterad och rumsren del av vår kultur. Trots allt.
Hair här och där

Filmen Hair från -79 är het igen. Går upp som musikal på Göta Lejon i Stockholm efter nyår. Och så försöker man sälja bilar med den också.
Tidskriften Sökaren (1964-2008) nu online

Alla nummer av gamla alternativtidskriften Sökaren (1964-2008) finns nu att läsa online. De ligger på hemsidan för AFU – Archives For the Unexplained.
https://files.afu.se/Downloads/?dir=Magazines%2FSweden%2FSokaren
Vem är oberoende?

”Väntar fortfarande på en kvalificerad, oberoende socio-religio-filo-psykologisk etc genomlysning av den här rörelsen & dess historia. Oberoende i betydelsen icke-affilierad. Dvs av folk som inte på förhand är investerade eller alltför glada i sitt studieobjekt.”
När jag postade det här inlägget på min privata sida för ett par år sen (som jag repostat idag som ett ”minne”, med texten ovan) så mötte jag invändningar.
Den gången hade jag skrivit:
”Idag för 130 år sen föddes den här mannen, Martinus Thomsen, i en by på Jylland. Fattigt, inte mycket till skolgång. Han utbildade sig så småningom till mejerist.
I trettioårsåldern hade han en stark religiös upplevelse som kom att prägla resten av hans liv. Han började skriva, föreläsa, o måla. Ett par hundra besynnerliga bilder (som den han arbetar på här). En skandinavisk “mystiker”, måste man väl kalla honom.
Ändå rätt mycket en doldis. Först nu är det på gång en oberoende akademisk kartläggning av vad han egentligen åstadkom, har jag hört, o den rörelse som växte fram kring honom. Grattis, Martinus!”
Det var det här med ”oberoende”. För det har ju skrivits akademiska uppsatser om Martinus och hans ”kosmologi”, som blivit godkända, på div akademiska nivåer. A-, B-, C-, Masternivå. Ja, nyligen kom det t o m en doktorsavhandling. Dock, så långt jag känner till, uteslutande av anhängare. Men är inte dessa arbeten oberoende, trots allt? Åtminstone på högre nivå ställs ju rigorösa krav på att resonemangen ska hålla god kvalitet?
Och jag känner ändå att det är nåt jag saknar för att jag ska tycka det kan bli riktigt intressant.
Det har nåt med Martinus Thomsens anspråk – och hur han därmed uppfattas inom rörelsen – på att vara en fullkomlig individ med ofelbart vetande, som jag har svårt se att det inte riskerar ställa till det.
Någon invände den gången, att t ex psykoanalytiker skriver ju om Sigmund Freud, är den bakgrunden diskvalificerande också? Är inte deras ingående kännedom om historik, teorier, mm, snarare en tillgång?
Men jag tycker det är svårt att köpa det. Ingen, eller åtminstone väldigt få, o sannolikt åtnjuter dessa ingen större respekt, skulle hävda att Freud var ofelbar, oförvitlig, en fullkomlig människa som i sina böcker nedtecknat blott sanningen.
Narcissism och konspirationstro

Några funderingar, utifrån titel och abstract. Det där med state och trait? Boostad narcissism som nåt man är, i grunden. Eller mer som något som ett visst tankesystem kan fresta till. För konspirationsteorier, även de mest långtgående, Trump som en Frälsare, chemtrails, osv, det är ju mängder av människor som lockas av sådana världsförklaringar. Visst, det är nåt ”narcissistiskt” över det. Vi och dom. Mörkret, hotet, dumheten finns på utsidan, osv. Men är det narcissism. På riktigt?
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352250X22001051?via%3Dihub
Existentiellt skafferi

Marie-Louise Danielsson-Tham besökte ICA:s provkök i Stockholm. Där städade de ur sina speceriskåp, och lade gamla saker i en låda. Marie-Louise kikade ner i lådan när hon gick förbi, och såg att det låg flera burkar himalayasalt där. ”Ska ni slänga det här?” frågade hon, och fick till svar att ja, bäst före-datumet hade gått ut.
– De hade alltså inte en tanke på att himalayasalt är ett naturligt salt som bildades för över 200 miljoner år sedan och lär överleva både dig och mig.
https://www.aftonbladet.se/matdryck/a/dn1Qdo/bast-fore-myterna-sa-lange-haller-mjolk-och-ost-